Gostilna Vitez je dobila svoj 1. srček

Gostilna Vitez je dobila svoj 1. srček

Zahvaljujemo se obema ocenjevalcema Violeti in Urošu Mencingerju za okušanje in njuno oceno. Ekipa Gostilne Vitez je vesela za svoj prvi srček. 

Citiramo oceno 1 srček >> Vitez je predolgo in preblizu, da bi se v njem le jedlo. Toda, četudi se v Vitezu klepeta, dogovarja, pogaja, objema, praznuje, opazuje, kaže …, se vanj ne gre, ne da se je. A ravno zato to ni hrana, da se pogovarjaš o njej, temveč ob njej, in srček ni le zaradi nje, temveč tudi lokacije, ambienta, postrežbe, urejenosti, glasbe in ambicije, ki noče posnemati, temveč raje vztrajati. Vitez je dobrodošla popestritev turistične Ljubljane, ker v njem tradicionalne slovenske jedi niso stare, temveč mlade.

 

Splošna ocena

Vitez ni razočaral! Oziroma, Vitez je svoje delo opravil viteško. Na peš razdalji od turističnega vrveža te pričakuje prijetna glasba, urejen ambient, dobra postrežba in hrana, ob kateri se počutiš varno. Zaradi nje ti ni potrebno stopiti iz območja udobja, to ni hrana, ki bi silila v ospredje, ki bi učila; njena ambicija je pogasiti lakoto, ne radovednosti. In to opravi dovolj iskreno, dovolj vešče in dovolj dobro, da ti ostane v spominu.
Zato to ni vitez, o katerem bi pesnili legende in ga povzdigovali v zvezde. Njegova odlika namreč ni junaštvo, temveč ”le” zanesljivost. Glavna odlika Viteza je, da se nanj lahko zaneseš!
Vitez je vitez zato, ker noče biti najboljši. Ne sili se v ospredje. Vesel je svojega lepega oklepa, a zaradi tega ni prevzeten. Ve, da so drugi bolj popularni, bolj polni, bolj in, toda ve tudi, da tisti, ki jurišajo prvi, tudi prvi padejo. Vitez pa je bil in bo.
A zato Vitez ni star in še manj je zastarel. Ker se vse spreminja, se je tudi Vitez spremenil, vseeno pa je ostal zvest svojemu ”poslanstvu”. Njegove sobane so prenovljene in lepših ni (veliko) v Ljubljani. A zato se nima za elito, temveč se tudi v novi preobleki najboljše počuti kot gostilna.
Zato, četudi že dolgo nisi bil v Vitezu, četudi ima spet novega lastnika/upravnika/ najemnika, četudi nima znanega chefa, četudi si mislil, da ga več ni …, je Vitez še vedno tam in čeprav ima nove natakarje, nove mize, nove jedi, nove sobane, je vse še vedno – znano. 

Več >> https://vivi.si/fotozgodba/gostilna-vitez-2019/

English EN Deutsch DE Italiano IT Русский RU Slovenščina SL